
Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα
Η κοινωνική πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με δυσάρεστα γεγονότα που προκαλούν μια αισθηση αβεβαιότητας. Όσο αυξάνεται αυτή η αβεβαιότητα (οικονομική, συναισθηματική, επαγγελματική κα), τόσο αυξάνεται και το στρες.
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο την αβεβαιότητα, και αυτοί που εμφανίζουν μικρότερη ανοχή είναι πιο επιρρεπείς σε κακή διάθεση, αρνητικά συναισθήματα και άγχος.
Τι μπορείτε να κάνετε σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας και στρες;
- Συμπονέστε τον εαυτό σας: κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην αβεβαιότητα, και κάποιοι όχι. Επίσης για κάποιους οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι πιο ξεκάθαροι από κάποιους άλλους. Δεν χρειάζεται να συγκρίνεστε με τους άλλους και να κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι δεν τα πάτε «καλά». Αποδεχτείτε και σεβαστείτε τον προσωπικό σας χρόνο και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θέλει υπομονή για να περάσει μια δύσκολη περίοδος.
- Ανατρέξτε σε παλιότερα κατορθώματα: θυμηθείτε παρόμοιες περιόδους και προβληματισμούς που είχατε στο παρελθόν και τελικά επιλύθηκαν. Σκεφτείτε τι σας βοήθησε τότε και τι θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά. Όταν είμαστε απογοητευμένοι, είναι καλό να δίνουμε κουράγιο στον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε ότι θα τα καταφέρουμε, όπως το έχουμε κάνει ξανά και στο παρελθόν.
- Δοκιμάστε νέες δεξιότητες: όταν περάσει η δύσκολη περίοδος και είστε πιο ήρεμοι, δοκιμάστε να κάνετε πράγματα που σας βγάζουν από την «ασφάλεια» σας. Για παράδειγμα, αν είστε άνθρωπος που υποχωρεί εύκολα σε διαπραγματεύσεις, δοκιμάστε μια φορά να εκφράσετε τον θυμό σας ή να διεκδικήσετε πιο σθεναρά αυτό που επιθυμείτε. Η αλλαγή στάσης, μπορεί να σας βοηθήσει σε μελλοντικές δυσκολίες αλλά και στην σχέση με τους φίλους, συνεργάτες κλπ.
- Αποφύγετε τα καταστροφικά σενάρια: όταν χάνουμε τον έλεγχο, προσπαθούμε να τον ανακτήσουμε υπολογίζοντας όλα τα πιθανά σενάρια. Συνήθως όμως τα σενάρια αυτά είναι τα πιο καταστροφικά που μάλλον επιβαρύνουν το άγχος παρά το μειώνουν. Εστιάστε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε ακόμα κι αυτά που φαίνονται “ασήμαντα” (πχ καθιερώστε ένα πρόγραμμα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το φαγητό, η καθαριότητα κλπ).
- Φροντίστε τον εαυτό σας: μην παραμελείτε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να τρώτε σωστά, να κοιμάστε αρκετά και να κάνετε πράγματα που σας ανακουφίζουν. Ο διαλογισμός και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες είναι σημαντικές για την αποφόρτιση σε μια δύσκολη περίοδο.
- Ζητήστε βοήθεια: το στρες μας απομονώνει. Είναι σημαντικό να ζητάμε υποστήριξη από άτομα που εμπιστευόμαστε όπως φίλους, συγγενείς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.