Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
Το άτομο αποφεύγει επίμονα τα ερεθίσματα που συνδέονται με το τραύμα, ενώ μειώνεται το ενδιαφέρον του σε σημαντικές δραστηριότητες
HomeΜετατραυματική Διαταραχή του Στρες

Μετατραυματική Διαταραχή του Στρες

Η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται όταν το άτομο έχει εκτεθεί σε ένα έντονο τραυματικό γεγονός, όπου υπήρξε πραγματικός ή επαπειλούμενος θάνατος, βαρύς τραυματισμός ή απειλή της σωματικής ακεραιότητας του ίδιου ή άλλων ανθρώπων. Το τραύμα μπορεί να δημιουργηθεί στο άτομο με ποικίλους τρόπους, από την άμεση βίωση του συμβάντος ή την επανειλημμένη έκθεση σε αποκρουστικές λεπτομέρειες τραυματικών γεγονότων (πχ. μέλη ομάδων παροχής πρώτων βοηθειών σε τροχαία ατυχήματα, πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές με πολλά θύματα κ.λπ.) μέχρι και μέσω της ενημέρωσης ότι αυτό συνέβη σε πολύ οικείο πρόσωπο ή της παρουσίας του ως αυτόπτης μάρτυρας. Τα τραυματικά γεγονότα περιλαμβάνουν βιασμό, βασανισμό, κάψιμο του σπιτιού, κίνδυνο για την ζωή σε συνθήκες πολέμου, τρομοκρατικής ενέργειας, σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής, κ.λπ.

Αναφέροντας τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής αυτής, το τραυματικό γεγονός επαναβιώνεται επίμονα είτε με επαναλαμβανόμενες και παρείσακτες ακούσιες ανακλήσεις, είτε με ενοχλητικά όνειρα συναφούς περιεχομένου. Επιπρόσθετα, το άτομο ενεργεί ή αισθάνεται σαν να ξανασυμβαίνει το συμβάν, με επεισόδια ψυχοαποσυνδετικών επαναβιώσεων. Τέλος, υπάρχει έντονος και παρατεταμένος ψυχικός πόνος ή σωματικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα που συνειρμικά ανακαλούν το τραυματικό συμβάν.

Ως αποτέλεσμα, το άτομο αποφεύγει επίμονα τα ερεθίσματα που συνδέονται με το τραύμα, ενώ παρατηρούνται αρνητικές μεταβολές στη σκέψη και τη διάθεση όπως:

  1. αποσυνδετική αμνησία
  2. αρνητικές προσδοκίες από εαυτό και άλλους
  3. στρεβλωμένη εξήγηση του τραυματικού συμβάντος
  4. εμμένουσα βίωση αρνητικών συγκινήσεων
  5. μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες
  6. αισθήματα αποξένωσης από τους άλλους
  7. εμμένουσα αδυναμία βίωσης θετικών συγκινήσεων

Ακόμα έντονα είναι τα συμπτώματα ως προς την εγρήγορση και την αντιδραστικότητα του ατόμου με:

  1. ευερέθιστη συμπεριφορά και απρόκλητες εκρήξεις οργής με λεκτική ή σωματική επιθετικότητα προς αντικείμενα ή συνανθρώπους
  2. αυτοκαταστροφική συμπεριφορά,
  3. υπερεπαγρύπνιση,
  4. υπερβολική αντίδραση αιφνιδιασμού
  5. δυσχέρεια στη συγκέντρωση της προσοχής
  6. διαταραχή ύπνου

Τα συμπτώματα έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα και μπορεί να εκδηλώθούν άμεσα, είτε με καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών από το συμβάν.

Θεραπεία

Η φαρμακοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική στην μετατραυματική διαταραχή στρες και τα φάρμακα εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα ψυχοθεραπείας και ειδικού κλινικού χειρισμού του ατόμου.

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία έχει την μεγαλύτερη τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητά της με πολλές μελέτες, εξελίσσοντας ένα εξειδικευμένο μοντέλο αντιμετώπισης της διαταραχής αυτής. Βασικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού και ασφαλούς πλαισίου θεραπείας, στο οποίο ο ασθενής καλείται να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του συμβάντος, προκειμένου να εξοικειωθεί με την εμπειρία και να κατανοήσει τη σημασία που της προσδίδει.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.