Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
HomeMindfulness

Mindfulness

Mindfulness (εγρήγορση ή ενσυνειδητοτητα) είναι η επίγνωση που προέρχεται από τη σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωσή μας στην παρούσα στιγμή και στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος, έχει επίγνωση στο εδώ και τώρα στην παρούσα στιγμή. Αρχίζουμε να ζούμε στο σήμερα στην παρούσα στιγμή. Όταν σταματάμε να στοχαζόμαστε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον ανοιγόμαστε σε ένα πλούτο πληροφοριών, τις οποίες αγνοούσαμε. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση σημαίνει ότι αναστέλλουμε για λίγο την κρίση, παραμερίζουμε τους άμεσους στόχους μας για το μέλλον και αποδεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Κατά την καθημερινή μας ζωή εύκολα ξεχνάμε ότι ζούμε στο παρόν, επειδή αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα παλιά γεγονότα της ζωής μας ή τις μελλοντικές καταστάσεις. Οι σκέψεις αυτές μας απορροφούν τόσο πολύ ώστε νιώθουμε να τις ζούμε. Δεν απομακρυνόμαστε απλώς από την μόνη αληθινή πραγματικότητα, το εδώ και τώρα αλλά βιώνουμε επίσης την αγωνία από γεγονότα που είτε ανήκουν στο παρελθόν ,η μπορεί να μην συμβούν ποτέ. Όλοι μας λειτουργούμε με τον αυτόματο πιλότο σε καθημερινή βάση και όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά μας οδηγεί κάπου αλλού από εκεί που αρχικά θέλαμε να φτάσουμε. Έτσι με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά, λεπτό προς λεπτό η ζωή ξεγλιστρά από τα χέρια μας. Μονίμως απορροφημένοι στις σκέψεις για κάτι άλλο σχεδόν ποτέ δεν είμαστε παρόντες σε όσα εκτυλίσσονται τώρα. Φανταζόμαστε ότι θα ευτυχίσουμε όταν βρεθούμε κάπου αλλού, κάποια άλλη στιγμή. Τότε μόνο θα βρούμε το χρόνο να χαλαρώσουμε. Αναβάλουμε λοιπόν την ευτυχία μας αντί να δεχόμαστε την εμπειρία που βιώνουμε την παρούσα στιγμή.  Έτσι χάνουμε τις στιγμές της καθημερινότητας και εάν δεν προσέξουμε μπορεί να χάσουμε ακόμη και όλη μας την ζωή μας.

Η πρακτική της εγρήγορσης μας διδάσκει πώς να στρεφόμαστε στην κατάσταση ύπαρξης, έτσι ώστε να μπορούμε να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, τα οποία άλλωστε δεν είναι εχθροί μας, αλλά αγγελιοφόροι που μας συνδέουν πιο ουσιαστικά με την περιπέτεια και τις εμπειρίες που απαρτίζουν τη ζωή μας.

Όταν αποκτάμε μεγαλύτερη επίγνωση για την κατάσταση ύπαρξης ζούμε το σήμερα, αποσυνδέουμε τον αυτόματο πιλότο του νου μας, σταματάμε τις σκέψεις, και τις αντιλαμβανόμαστε περισσότερο ως νοητική δραστηριότητα η οποία έρχεται και παρέρχεται όπως τα σύννεφα στον ουρανό, παρά ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Ο όρος mindfulness αναφέρεται στο να διατηρεί κανείς τη συνείδησή του ζωντανή στην παρούσα πραγματικότητα.  Πρόκειται για μια βασική αρχή του ατόμου, μία συνήθεια, που βασίζεται στην ανάπτυξη της διαύγειας, της βαθιάς γνώσης και της αντίληψης. Η εξάσκηση της mindfulness ενδυναμώνει την συγκέντρωση και ηρεμεί το μυαλό.

Τα οφέλη της mindfulness

Η mindfulness μπορεί να βοηθήσει και να ελαττώσει το καθημερινό άγχος, τις κρίσεις πανικού, την ψυχολογική – συναισθηματική πίεση αλλά και να μείωση την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, το άσθμα. Με την εξάσκηση, το άτομο μαθαίνει μέσω της εμπειρίας πώς να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του με το εξερευνά την αλληλεπίδραση του μυαλού με το σώμα. Εστιάζοντας στο παρόν, μπορείτε να κινητοποιήσετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις, να εξελιχθείτε μέσω αυτών και τελικά να θεραπευθείτε.

Η εγρήγορση δεν είναι ούτε δύσκολη ούτε πολύπλοκη. Η πρόκληση έγκειται στο να θυμόμαστε να είμαστε συνειδητοί.

img-gallery11