Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
HomeΑποσυνδετικές Διαταραχές

Οι αποσυνδετικές διαταραχές είναι ψυχικές διαταραχές στις οποίες το άτομο αποσυνδέεται και χάνει την συνοχή των εμπειριών του, των σκέψεων και των πράξεων του. Πρόκειται για μια ακούσια φυγή από την πραγματικότητα που προκαλεί δυσκολίες στην λειτουργικότητα του ατόμου.
Τα αποσυνδετικά επεισόδια προκύπτουν συνήθως ως αντίδραση σε κάποιο τραυματικό γεγονός, προκειμένου να απωθήσουν τις αρνητικές αναμνήσεις. Τα συμπτώματα που μπορεί να ξεκινούν από αμνησία, μέχρι και βίωση διαφορετικής προσωπικότητας. Σε περιόδους άγχους τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται πιο έντονα.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της αποσυνδετικής διαταραχής, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνονται τα εξής:
• Αμνησία συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος/ γεγονότος/ ανθρώπου
• Αίσθηση αποσύνδεσης από τον εαυτό και τα συναισθήματα
• Αίσθηση ότι ο περίγυρος είναι «ξένος» ή «ψεύτικος»
• Μια θολή αίσθηση της ταυτότητας του ατόμου
• Αυξημένο άγχος ή προβλήματα στις σχέσεις, στην εργασία και σε άλλους τομείς του ατόμου και αδυναμία να το διαχειριστεί
• Άλλες ψυχικές δυσκολίες, όπως κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικές σκέψεις

Οι τρεις βασικότερες αποσυνδετικές διαταραχές κατά DSM-5 είναι οι εξής:
Αποσυνδετική Αμνησία: απώλεια μνήμης που δεν μπορεί να εξηγηθεί με κάποια οργανική κατάσταση. Η αμνησία ξεκινάει και τελειώνει αιφνίδια και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά της ώρας μέχρι μέρες ή εβδομάδες. Το άτομο δεν έχει καμία μνήμη των γεγονότων που έχουν μεσολαβήσει.
Αποσυνδετική διαταραχή Ταυτότητας (διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας): το άτομο «αλλάζει» προσωπικότητα, σαν να είναι κάποιος άλλος άνθρωπος. Κάθε προσωπικότητα έχει διαφορετικό όνομα, χαρακτήρα, προτιμήσεις και προσωπική ιστορία. Μπορεί να είναι διαφορετικού φύλου, να έχει διαφορετική φωνή, ακόμα και διαφορετικές ιατρικές παθήσεις (για παράδειγμα το ίδιο άτομο εμφανίζει αλλεργικές αντιδράσεις με τη μία προσωπικότητα και όχι με την άλλη). Συνήθως εμφανίζουν αποσυνδετική αμνησία και αποσυνδετική φυγή.
Διαταραχή Αποπροσωποποίησης – Αποπραγματοποίησης: το άτομο έχει την αίσθηση ότι είναι αποσυνδεδεμένο από τον εαυτό του και από το σώμα του, σαν να παρατηρεί τις πράξεις, τις σκέψεις και τον εαυτό του από απόσταση (αποπροσωποποίηση). Τα άλλα άτομα στον περίγυρο μπορεί να μοιάζουν θολά, ο χρόνος μπορεί να φαίνεται ότι σταματά ή περνάει γρήγορα και ο κόσμος μπορεί να φαίνεται μη πραγματικός (αποπραγματοποίηση).

Θεραπεία:
Για την θεραπεία των αποσυνδετικών επεισοδίων, το άτομο ενθαρρύνεται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να κατανοεί καλύτερα τις καταστάσεις που το πιέζουν και μαθαίνει να διαχειρίζεται το στρες. Όταν ο ασθενής μπορεί πλέον να διαχειρίζεται το άγχος του και νιώθει έτοιμος να μιλήσει για τα τραυματικά γεγονότα, ο θεραπευτής τον βοηθά να τα επεξεργαστεί και να τα αποδεχτεί ώστε να μην χρειάζεται να απωθούνται από τα αποσυνδετικά επεισόδια. Επιπλέον, μερικές φορές η ψυχοθεραπεία συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή αντιψυχωσικά χάπια.