Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
Ο φόβος να βρεθεί κανείς μόνος σε μέρη ή σε καταστάσεις, από όπου η έξοδος θα ήταν δύσκολη
HomeΑγοραφοβία

Αγοραφοβία

Αγοραφοβία είναι ο φόβος να βρεθεί κανείς μόνος σε μέρη ή κοινωνικές καταστάσεις, από όπου η έξοδος θα ήταν δύσκολη ή η βοήθεια δεν θα ήταν εύκολα διαθέσιμη, αν πάθαινε μια κρίση πανικού ή εκδήλωνε αναπηρία (πχ. φόβος πτώσης ηλικιωμένων, ακράτεια ούρων).  Έτσι, το άτομο διακατέχεται από έντονο άγχος – που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα – για κάποιο από τα ακόλουθα: χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ανοικτοί ή κλειστοί χώροι, αναμονή στην «ουρά» ή σε πλήθος, μόνος (-η) εκτός της οικίας.

Το άτομο αποφεύγει συστηματικά τις παραπάνω καταστάσεις, απαιτεί την παρουσία συνοδού προσώπου ή τις υπομένει με έντονο φόβο που είναι δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο των αγοραφοβικών καταστάσεων και το κοινωνικό πλαίσιο.

Οι αγοραφοβικοί ασθενείς μπορεί να φτάσουν στο σημείο να περιοριστούν στο σπίτι και να μη βγαίνουν ποτέ από αυτό, γεγονός που παρεμποδίζει σημαντικά την επαγγελματική και κοινωνική τους λειτουργικότητα. Σε λιγότερο σοβαρές μορφές, άτομα με αγοραφοβία υιοθετούν και κινούνται μέσα σε μια γεωγραφική ¨ζώνη ασφαλείας¨. Η διαταραχή συχνά συνδυάζεται με κρίσεις πανικού και κατάθλιψη, ενώ υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ.

Θεραπεία

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία της αγοραφοβίας πρέπει να περιλαμβάνει την συμπεριφορική κινητοποίηση του ατόμου, έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσει να «εκτίθεται» στις καταστάσεις που φοβάται. Ταυτόχρονα, διορθώνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις αυτές και μαθαίνει από την καινούρια εμπειρία του. Έτσι, η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία καθίσταται θεραπεία εκλογής.

Αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται ανακουφιστικά, ώστε να βοηθήσουν την κινητοποίηση του ατόμου σε αυτήν την θεραπευτική έκθεση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.