Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Περιστατικό ΔΕΠΥ παιδιατρικού ασθενούς & θεραπεία

Η X ήταν ένα 8χρονο κορίτσι χωρίς γνωστό ψυχιατρικό ιστορικό που παρουσιάστηκε στην κλινική για αρχική ψυχιατρική αξιολόγηση συνοδευόμενη από

Περισσότερα

Τραύματα κατά την παιδική ηλικία

Ένα τραυματικό γεγονός είναι ένα τρομακτικό, επικίνδυνο ή βίαιο γεγονός που αποτελεί απειλή για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα

Περισσότερα

Συμπτώματα Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής σε παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό ΙΔΨ Διαταραχής, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από 2 στάδια, τις ιδεοληψίες και τους ψυχαναγκασμούς. Οι ιδεοληψίες

Περισσότερα
Title Image
Η αϋπνία είναι η μη ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα ύπνου
HomeΔιαταραχές Ύπνου

Διαταραχές Ύπνου

Σχεδόν 1/3 του πληθυσμού εμφανίζουν προβλήματα με τον ύπνο, ενώ λιγότεροι από τους μισούς θα αναζητήσουν βοήθεια. Οι δυσυπνίες αναφέρονται σε διαταραχές της ποιότητας, της ποσότητας και της χρονική κατανομής του ύπνου. Συχνότερες διαταραχές ύπνου είναι οι αϋπνία και η υπερυπνία.

Η αϋπνία είναι η μη ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα ύπνου. Το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του, ξυπνώντας μες στη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Έτσι, ασχολείται πολύ με το πρόβλημά του και εκφράζει υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με την αϋπνία και τις ενδεχόμενες συνέπειες στη λειτουργικότητα, τη συμπεριφορά και την υγεία του. Έχει διαπιστωθεί, εξάλλου, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης είναι 4 φορές μεγαλύτερος στους πάσχοντες από αϋπνία, συγκριτικά με τους μη πάσχοντες. Η κλινική εικόνα κατά την κατάκλιση περιέχει άγχος, σωρεία σκέψεων, φόβο αποτυχίας επέλευσης ύπνου, αύξηση θερμοκρασίας και αύξηση καρδιακών παλμών. Στην υπερυπνία, αντίθετα, υπάρχει παρατεταμένος ύπνος, υπέρμετρη υπνηλία και υπερβολικά βαθύς ύπνος. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η ποιότητα του ύπνου είναι καλή, αφού το άτομο μπορεί να νιώθει κουρασμένο και να νυστάζει παρά τις πολλές ώρες που έχει κοιμηθεί.

Οι διαταραχές ύπνου –και συχνότερα η αϋπνία- μπορεί να προέλθουν από:

 • Ψυχοπιεστικά γεγονότα: συμβάντα και καταστάσεις της καθημερινής ζωής που απασχολούν έντονα και πιέζουν το άτομο. Έτσι, τα σκέφτεται συνεχώς, ιδιαίτερα όταν πέφτει για ύπνο, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κοιμηθεί.
 • Κατάθλιψη: πολλοί καταθλιπτικοί ασθενείς αναφέρουν προβλήματα επέλευσης και διατήρησης ύπνου, ενώ συχνά είναι τα επεισόδια πρώιμης αφύπνισης αλλά και υπερυπνίας.
 • Μανία: κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, το άτομο μπορεί να μην κοιμάται για μέρες και, ωστόσο, να μην βιώνει την φυσιολογικά αναμενόμενη κόπωση.
 • Αγχώδεις και φοβικές διαταραχές: πολλοί αγχώδεις ασθενείς παρουσιάζουν αϋπνία και αγχώδεις αφυπνίσεις.
 • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: η αϋπνία των ασθενών μπορεί να προκύπτει είτε λόγω ιδεοληψιών, είτε λόγω του υπερβολικού άγχους που προκαλούν.
 • Κρίσεις πανικού: σχεδόν το 1/3 ασθενών με διαταραχή πανικού υποφέρουν από νυχτερινές προσβολές πανικού.
 • Σχιζοφρένεια: η αϋπνία εμφανίζεται σε πολλούς ασθενείς και συχνά αποτελεί πρόδρομο σύμπτωμα επερχόμενου ψυχωσικού επεισοδίου.
 • Χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
 • Οργανικό ψυχοσύνδρομο
 • Διαταραχές σωματοποίησης
 • Διαταραχές προσαρμογής

Θεραπεία

Στη θεραπεία γίνεται συνδυασμός φαρμακευτικής και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κατασταλτικά-υπναγωγά ή ψυχοδιεγερτικά φάρμακα (σε περιπτώσεις αϋπνίας και υπερυπνίας αντίστοιχα). Το άτομο ενθαρρύνεται να ακολουθήσει κάποια μέτρα για ευόδωση του ύπνου (σταθερή ώρα έγερσης και κατάκλισης, σωματική άσκηση, προγραμματισμένα γεύματα, κλπ.) ενώ χρήσιμες είναι συμπεριφοριστικές τεχνικές όπως οι τεχνικές χαλάρωσης. Με την ψυχοθεραπεία, το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται τις ενοχλητικές σκέψεις που παρεμποδίζουν τον ύπνο, καθώς και πιθανές συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη) που ευθύνονται για αυτό.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.