Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
Tα συμπτώματα που προκαλούνται από τη χρήση ουσιών μπορεί να μοιάζουν με πολλές ψυχικές διαταραχές
HomeΕξαρτήσεις

Εξαρτήσεις

Προκειμένου να μιλήσουμε για τις διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση και κατάχρηση ουσιών, ας ορίσουμε τι σημαίνει ψυχοτρόπες ουσίες (ή εξαρτησιογόνες ή εθιστικές, όπως παρουσιάζονται στην διεθνή βιβλιογραφία). Αφορούν σε κάθε ουσία, η οποία όταν εισέρχεται σε έναν οργανισμό μπορεί να τροποποιήσει την αντίληψη, την διάθεση, τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες του.

Οι κυριότερες κατηγορίες ουσιών είναι:

 • Καπνός
 • Καφεΐνη
 • Ηρεμιστικά
 • Ινδική Κάνναβη (χασίς)
 • Όπιο και τα παράγωγά του
 • Κοκαΐνη
 • Κρακ
 • Αμφεταμίνες
 • Παραισθησιογόνα
 • Συνθετικά
 • Εισπνεόμενα
 • Αλκοόλ

Οι συνδεόμενες με ουσίες διαταραχές περιγράφονται διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα με επιδημικές διαστάσεις. Αποτελούν δε μερικές από τις δυσκολότερες στην αντιμετώπισή τους ψυχοπαθολογικές καταστάσεις και συνιστούν σημαντική απειλή για την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών.

Η χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ποσοστό κρουσμάτων HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων μεταξύ των χρηστών ανεβαίνει συνεχώς. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 10% του συνολικού αριθμού νοσημάτων οφείλονται στην χρήση ουσιών. Εξάλλου η αναγνώριση, εκτίμηση, ταξινόμηση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί τα άτομα υποβαθμίζουν ή παραγνωρίζουν την σοβαρότητά του.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη χρήση ουσιών μπορεί να μοιάζουν με πολλές ψυχικές διαταραχές, όπως οι συναισθηματικές, αγχώδεις και ψυχωσικές διαταραχές.

Συνοπτικά, η εξάρτηση (εθισμός) αφορά σε ένα δυσπροσαρμοστικό πρότυπο χρήσης της ουσίας και μπορεί να είναι ψυχική και σωματική. Η ψυχική εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη, καταναγκαστική παρόρμηση και την μεγάλη επιθυμία για την χρήση της ουσίας, προκειμένου να προκληθεί το αίσθημα της ευχαρίστησης ή να αποφευχθεί η δυσφορία που προκαλεί η στέρησή της.

Η σωματική εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία σωματικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων όταν η ποσότητα της ουσίας μειώνεται σημαντικά και σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο οργανισμός αδυνατεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς αυτή.

Ο εθισμός στις ψυχοδραστικές ουσίες είναι μια πολύπλοκη διαταραχή συμπεριφοράς, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι κύριοι παράγοντες καθοριστικοί για την κατάχρηση. Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν κάποια προδιαθεσικά στοιχεία όπως η προσωπικότητα, η ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, ή βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ανοχή στην ουσία και την εγκατάσταση της κατάχρησης. Καταλυτικό ρόλο έχουν και κοινωνικο-περιβαλλοντικοί συντελεστές όπως ψυχο-πιεστικά συμβάντα (ανεργία, οικογενειακά προβλήματα, κ.α.), η διαθεσιμότητα των ουσιών και οι πολιτισμικές στάσεις και πεποιθήσεις επί του θέματος. Έτσι, σε μια προσπάθεια «αυτοθεραπείας», τα άτομα αυτά καταφεύγουν στη χρήση ουσιών τις οποίες και επιλέγουν με βάση την ρυθμιστική επίδραση που έχει στα συμπτώματά τους (πχ. χρήση αλκοόλ σε περιπτώσεις κατάθλιψης).

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.

Αγοραφοβία

Μάθε τι είναι και τι μπορείς να κάνεις

Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever.
Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever.