Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Στρατηγικές συναισθηματικής ρύθμισης στην οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η οριακή ή παλαιότερα γνωστή ως μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις. στην αίσθηση της ταυτότητας

Περισσότερα

Άγχος ασθενείας ή υποχονδρίαση

Το άγχος ασθενείας (προηγουμένως γνωστό ως υποχονδρίαση), είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που ορίζεται από την υπερβολική ανησυχία για την ύπαρξη

Περισσότερα

Διαταραχή αποπροσωποποίησης και θεραπευτική αντιμετώπιση

Η αποπροσωποποίηση αποτελεί μία εμπειρία όπου το άτομο βιώνει την αίσθηση του εξωπραγματικού, την αίσθηση απόσπασης ή την αίσθηση ότι

Περισσότερα
Title Image
Tα συμπτώματα που προκαλούνται από τη χρήση ουσιών μπορεί να μοιάζουν με πολλές ψυχικές διαταραχές
HomeΕξαρτήσεις

Εξαρτήσεις

Προκειμένου να μιλήσουμε για τις διαταραχές που συνδέονται με τη χρήση και κατάχρηση ουσιών, ας ορίσουμε τι σημαίνει ψυχοτρόπες ουσίες (ή εξαρτησιογόνες ή εθιστικές, όπως παρουσιάζονται στην διεθνή βιβλιογραφία). Αφορούν σε κάθε ουσία, η οποία όταν εισέρχεται σε έναν οργανισμό μπορεί να τροποποιήσει την αντίληψη, την διάθεση, τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες του.

Οι κυριότερες κατηγορίες ουσιών είναι:

 • Καπνός
 • Καφεΐνη
 • Ηρεμιστικά
 • Ινδική Κάνναβη (χασίς)
 • Όπιο και τα παράγωγά του
 • Κοκαΐνη
 • Κρακ
 • Αμφεταμίνες
 • Παραισθησιογόνα
 • Συνθετικά
 • Εισπνεόμενα
 • Αλκοόλ

Οι συνδεόμενες με ουσίες διαταραχές περιγράφονται διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα με επιδημικές διαστάσεις. Αποτελούν δε μερικές από τις δυσκολότερες στην αντιμετώπισή τους ψυχοπαθολογικές καταστάσεις και συνιστούν σημαντική απειλή για την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών.

Η χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ποσοστό κρουσμάτων HIV/AIDS και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων μεταξύ των χρηστών ανεβαίνει συνεχώς. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 10% του συνολικού αριθμού νοσημάτων οφείλονται στην χρήση ουσιών. Εξάλλου η αναγνώριση, εκτίμηση, ταξινόμηση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί τα άτομα υποβαθμίζουν ή παραγνωρίζουν την σοβαρότητά του.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη χρήση ουσιών μπορεί να μοιάζουν με πολλές ψυχικές διαταραχές, όπως οι συναισθηματικές, αγχώδεις και ψυχωσικές διαταραχές.

Συνοπτικά, η εξάρτηση (εθισμός) αφορά σε ένα δυσπροσαρμοστικό πρότυπο χρήσης της ουσίας και μπορεί να είναι ψυχική και σωματική. Η ψυχική εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη, καταναγκαστική παρόρμηση και την μεγάλη επιθυμία για την χρήση της ουσίας, προκειμένου να προκληθεί το αίσθημα της ευχαρίστησης ή να αποφευχθεί η δυσφορία που προκαλεί η στέρησή της.

Η σωματική εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την παρουσία σωματικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων όταν η ποσότητα της ουσίας μειώνεται σημαντικά και σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο οργανισμός αδυνατεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς αυτή.

Ο εθισμός στις ψυχοδραστικές ουσίες είναι μια πολύπλοκη διαταραχή συμπεριφοράς, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι κύριοι παράγοντες καθοριστικοί για την κατάχρηση. Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν κάποια προδιαθεσικά στοιχεία όπως η προσωπικότητα, η ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, ή βιολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την ανοχή στην ουσία και την εγκατάσταση της κατάχρησης. Καταλυτικό ρόλο έχουν και κοινωνικο-περιβαλλοντικοί συντελεστές όπως ψυχο-πιεστικά συμβάντα (ανεργία, οικογενειακά προβλήματα, κ.α.), η διαθεσιμότητα των ουσιών και οι πολιτισμικές στάσεις και πεποιθήσεις επί του θέματος. Έτσι, σε μια προσπάθεια «αυτοθεραπείας», τα άτομα αυτά καταφεύγουν στη χρήση ουσιών τις οποίες και επιλέγουν με βάση την ρυθμιστική επίδραση που έχει στα συμπτώματά τους (πχ. χρήση αλκοόλ σε περιπτώσεις κατάθλιψης).

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.

Αγοραφοβία

Μάθε τι είναι και τι μπορείς να κάνεις

Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever.
Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever.