Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
HomeΚατάθλιψη

Κατάθλιψη

Κάποια στιγμή στην ζωή μας, όλοι έχουμε νιώσει στενοχώρια ή αίσθημα ότι δεν μας ευχαριστούν οι αγαπημένες μας δραστηριότητες ή απαισιοδοξία για το μέλλον. Συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις εκείνες όπου, για παράδειγμα, μια σημαντική ερωτική σχέση τερματίζεται ή όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία μας. Υπάρχει περίπτωση αυτή η κατάσταση να είναι τόσο έντονη, ώστε να επηρεάζει την ζωή μας σε σημαντικό βαθμό.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι οτι ο ασθενής αισθάνεται στεναχωρημένος,δυστυχής,απελπισμένος,αβοήθητος,απαισιόδοξος,ανασφαλής,ανίκανος και μεαρνητικές σκέψεις για το μέλλον.Παρουσιάζει έλλειψη διάθεσης για ευχαρίστηση και αδυναμία άντλησης ικανοποίησης απο καταστάσεις και δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν προσέφεραν χαρά.

Ο ασθενής συχνά αναφέρει οτι με το ξημέρωμα νιώθει οτι έχει μπροστά του  μια ‘ημέρα βουνό’

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η καταθλιπτική διάθεση και η ελάττωση του ενδιαφέροντος ή του αισθήματος της ευχαρίστησης.Η διάθεση ορίζεται ως ο συναισθηματικός τόνος που επηρεάζει βαθιά την θεώρηση του ατόμου για τον κόσμο καθώς και την αντίληψη του για τον εαυτό του,τους άλλους και το περιβάλλον του.  Περαιτέρω συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι τα εξής:

 • Κοινωνική απόσυρση
 • Έλλειψη κινήτρου
 • Αϋπνία ή έντονη υπνηλία
 • Σημαντική απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους (υπερφαγία)
 • Κόπωση ή αίσθημα απώλειας ενεργητικότητας σχεδόν καθημερινά
 • Αίσθημα αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής
 • Αίσθημα ψυχοκινητικής διέγερσης ή επιβράδυνσης
 • Μείωση της ικανότητας σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα σχεδόν καθημερινά
 • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου
 • Απώλεια της libido
 • Πρωινή αφύπνιση

 

Θεραπεία

Τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορούν να θεραπευτούν.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια υπόκεινται σε θεραπεία, η οποία βασίζεται στην φαρμακοθεραπεία, στην ψυχοθεραπεία ή και στον συνδυασμό φαρμακοθεραπείας – ψυχοθεραπείας.

Όσον αφορά στην φαρμακοθεραπεία, υπάρχουν σήμερα πολλές επιλογές φαρμάκων. Οι SSRIs (Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης) αποτελούν τα συνηθέστερα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγω της ασφάλειας ,της αποτελεσματικότητας και της καλής τους ανοχής.

Όσον αφορά στην ψυχοθεραπεία, η συχνότερα χρησιμοποιούμενη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.Αποσκοπεί στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την διόρθωση των αρνητικών σκέψεων που αφορούν το άτομο, τον κόσμο και το μέλλον του, και συντηρούν το καταθλιπτικό συναίσθημα.

Επιστημονικές μελέτες που έχουν διεκπεραιωθεί, καταδεικνύουν ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και η φαρμακοθεραπεία ως μονοθεραπεία στην κατάθλιψη. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός γνωσιακής ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας έχει καλύτερα αποτελέσματα από την κάθε μορφή θεραπείας εφαρμοζόμενη μόνη της, ιδίως όσον αφορά στην διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Μερικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης…

 1. Να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους και να προσπαθείτε να τους επιτύχετε βήμα προς βήμα ανάλογα με τις προτεραιότητές σας και το βαθμό που αντέχετε.
 2. Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους και αφήστε τους φίλους και την οικογένειά σας να σας βοηθήσουν.
 3. Ξεκινήστε δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα (ήπια άσκηση, περπάτημα, κινηματογράφος, κ.α.).
 4. Να ρωτάτε πάντοτε τον ιατρό σας για οποιαδήποτε αμφιβολία έχετε σχετικά με τη θεραπεία.
 5. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ/Η. Η διάθεσή σας θα βελτιώνεται σταδιακά, μέρα με τη μέρα.
mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.