Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
Tα συμπτώματα που προκαλούνται από τη χρήση ουσιών μπορεί να μοιάζουν με πολλές ψυχικές διαταραχές
HomeΜανιοκατάθλιψη

Μανιοκατάθλιψη

Η μανιοκατάθλιψη (ή διπολική διαταραχή) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται συνήθως από εναλλαγές του συναισθήματος ανά χρονικές περιόδους. Έτσι το άτομο βιώνει φάσεις μανίας ή υπομανίας (μικρότερης έντασης μανία), με ιδιαίτερα ανεβασμένη διάθεση που σταδιακά πέφτει και μετατρέπεται σε κατάθλιψη.

Κατά τη φάση της μανίας το άτομο νιώθει έντονη (παθολογική) ευφορία και ενθουσιασμό. Άλλα βασικά συμπτώματα του μανιακού επεισοδίου είναι τα εξής:

 • Η ροή της σκέψης εμφανίζει μεγάλη επιτάχυνση, που το άτομο βιώνει ως πίεση και καταιγισμό ιδεών.
 • Η ομιλία του είναι επίσης γρήγορη και συχνά ασυνάρτητη λόγω της αδυναμίας της να ακολουθήσει την ταχύτητα των σκέψεων. Το άτομο μιλάει γρήγορα και πιεστικά αδιαφορώντας για το αν οι άλλοι έχουν όρεξη να συνομιλήσουν.
 • Αυξημένη αυτό-εκτίμηση που συχνά παίρνει διαστάσεις ιδεών μεγαλείου (πιστεύει ότι είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, με απεριόριστες δυνατότητες κλπ.).
 • Αύξηση των στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων του ατόμου (ακατάπαυστος σχεδιασμός και συμμετοχή σε πολλαπλές δραστηριότητες).
 • Μειώνεται σημαντικά η ανάγκη για ύπνο, χωρίς να υπάρχει αίσθημα κόπωσης. Πολλές φορές άτομα με μανία δεν έχουν κοιμηθεί για ολόκληρες μέρες ή είναι με λίγες μόνο ώρες ύπνου την ημέρα.
 • Άρση των κοινωνικών και ηθικών αναστολών και αυξημένη εμπλοκή σε δραστηριότητες με υψηλό κίνδυνο οδυνηρών συνεπειών (αυξημένη και ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, αστόχαστα επιχειρηματικά σχέδια και οικονομικές δαπάνες, απώλεια περιουσίας σε τυχερά παιχνίδια, ριψοκίνδυνη οδήγηση, κλπ.).
 • Ψυχοκινητική διέγερση, εχθρικότητα και επιθετική συμπεριφορά.

Μερικές φορές παρατηρούνται ψυχωσικά στοιχεία (πέραν των παραληρητικών ιδεών μεγαλείου) όπως οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις.

Η αποδρομή του μανιακού επεισοδίου (συνήθη διάρκεια 2-6 μήνες) μπορεί να οδηγήσει σε επαναφορά στο φυσιολογικό ή αμέσως σε μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Σε αυτή τη φάση, κύριο χαρακτηριστικό είναι το έντονο καταθλιπτικό συναίσθημα με συνεχή κλάματα. Άλλα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου είναι:

 • Απώλεια ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες
 • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή αντίθετα αύξηση της όρεξης και του σωματικού βάρους
 • Αϋπνία ή υπερυπνία
 • Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση
 • Ευκοπωσία και απώλεια ενεργητικότητας
 • Αίσθημα αναξιότητας και παθολογικής ενοχής
 • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και αναποφασιστικότητα
 • Σκέψεις θανάτου, αυτοκτονικός ιδεασμός ή/και απόπειρα αυτοκτονίας

 

Θεραπεία

Φαρμακευτικά, το μανιακό επεισόδιο αντιμετωπίζεται με αντιψυχωσικά φάρμακα (για τον έλεγχο της διεγερτικής συμπεριφοράς, της υπερκινητικότητας και του παθολογικά ανεβασμένου συναισθήματος), λίθιο, αντιεπιληπτικά και αγχολυτικά/ ηρεμιστικά (για την αντιμετώπιση της διεγερτικής συμπτωματολογίας και την αύξηση του ύπνου). Για την θεραπεία της κατάθλιψης χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κατά κύριο λόγο SSRIs (Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης). Τέλος για την πρόληψη των υποτροπών συνίσταται η χρόνια χορήγηση ‘θυμορρυθμιστικών φαρμάκων’ που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.

Έχει βρεθεί ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από την εφαρμογή της κάθε θεραπείας ξεχωριστά. Η γνωσιακή θεραπεία είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη προσέγγιση για την κατάθλιψη. Σημαντική είναι και η ψυχο-εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την ορθή χρήση των φαρμάκων. Άτομα που συμμετέχουν σε σχετικά ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζουν καλύτερη συμμόρφωση στην θεραπεία και μικρότερη πιθανότητα υποτροπών, αφού έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημεία επερχόμενων επεισοδίων.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.