Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον

Περισσότερα

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/η παρορμητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά και ενήλικες

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην

Περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός και παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας

Ο σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και

Περισσότερα
Title Image
Η αξιολόγηση του εαυτού μας επηρεάζεται σε υπερβολικό βαθμό από το βάρος και σχήμα του σώματος
HomeΨυχογενής Βουλιμία

Ψυχογενής Βουλιμία

Η διαταραχή εμφανίζεται σε ποσοστό 90 – 95% σε γυναίκες και εκδηλώνεται κυρίως στην ηλικία των 16-18 ετών. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης, παρορμητικής και ταχείας πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που ακολουθούνται από αυτοπροκαλούμενους εμέτους, λήψη καθαρτικών ή διουρητικών, νηστεία ή έντονη σωματική άσκηση («συμψηφιστικές συμπεριφορές»), που αποσκοπούν στην αποτροπή της αύξησης του βάρους. Η αξιολόγηση και εκτίμηση του εαυτού επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό από το βάρος και σχήμα του σώματος. Έτσι, οι ασθενείς προσπαθούν να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερο, μέχρις ότου οι αντιστάσεις να εξασθενήσουν και, τελικά, λόγω πείνας ή συναισθηματικής φόρτισης, υποκύπτουν στο βουλιμικό επεισόδιο. Συνήθως καταναλώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες τροφών με έντονη γεύση και πολλές θερμίδες που απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διαιτητική φάση. Έτσι, αισθάνονται αδύναμοι να ελέγξουν την παρόρμησή τους και συχνά εμφανίζουν άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα. Συχνή είναι και η διαταραχή επεισοδίων υπερφαγίας, δηλαδή βουλιμία δίχως όμως τις συμψηφιστικές συμπεριφορές.

Τόσο ψυχολογικοί, όσο και κοινωνικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωση της διαταραχής.

Ο φαύλος κύκλος της βουλιμίας

Σύμφωνα με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση, οι βουλιμικοί ασθενείς ακολουθούν ένα φαύλο κύκλο οπού κεντρικό ρόλο έχει η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η τελειοθηρία που τους χαρακτηρίζει συμβάλει στην αυτοαξιολόγηση που κάνουν με γνώμονα το βάρος τους και τους οδηγεί σε ακραίες και μη επιτυχείς συμπεριφορές απόκτησης του ιδανικού σώματος. Οι συμπεριφορές αυτές επιβεβαιώνουν την αδυναμία του ατόμου να αυτοελεγχθεί, μειώνοντας περαιτέρω την αυτοεκτίμησή τους και ενισχύοντας τον κύκλο. Οι φαύλοι κύκλοι που συντηρούν την ψυχογενή βουλιμία παίρνουν την εξής μορφή:

Υπερβολικό άγχος για την εμφάνιση και το βάρος

Αυστηρή δίαιτα

Βουλιμία

Επανορθωτικές συμπεριφορές

 

Θεραπεία

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία αποτελεί την θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας. Ζητήματα όπως η στάση απέναντι στην τροφή, η υιοθέτηση φυσιολογικών διατροφικών συνηθειών και η επιδίωξη απόκτησης του ιδανικού σώματος τίθενται υπό επεξεργασία και επαναπροσδιορισμό. Με την ομαλοποίηση της διατροφής το άτομο καταβάλει προσπάθεια για την έλεγχο και τη διατήρησή της. Παράλληλα εντοπίζονται και αξιολογούνται οι βαθύτερες πεποιθήσεις σχετικά με το σχήμα του σώματος και την αυτό-εικόνα. Σύντομα σταθεροποιείται η θετική έκβαση της θεραπείας και οργανώνεται ένα σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών υποτροπών.

Επίσης, και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών και ειδικότερα του Ladose, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην θεραπεία της ψυχογενούς βουλιμίας.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Η Ψυχοθεραπεία και η Αναζήτηση της Ευτυχίας

«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»

Mick Cooper, καθηγητήςΣυμβουλευτικήςστο University of Strathclyde

Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΡΞΙΣΤΗ Χαρισιάδης Αλέξης

Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.

mkdf-eliptic-slider

Ο γιατρός προτείνει

Γεννήθηκες για να πετύχεις – Colin Turner

Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.