Περιστατικό ΔΕΠΥ παιδιατρικού ασθενούς & θεραπεία
Η X ήταν ένα 8χρονο κορίτσι χωρίς γνωστό ψυχιατρικό ιστορικό που παρουσιάστηκε στην κλινική για αρχική ψυχιατρική αξιολόγηση συνοδευόμενη από
ΠερισσότεραΗ X ήταν ένα 8χρονο κορίτσι χωρίς γνωστό ψυχιατρικό ιστορικό που παρουσιάστηκε στην κλινική για αρχική ψυχιατρική αξιολόγηση συνοδευόμενη από
ΠερισσότεραΈνα τραυματικό γεγονός είναι ένα τρομακτικό, επικίνδυνο ή βίαιο γεγονός που αποτελεί απειλή για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα
ΠερισσότεραΣύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό ΙΔΨ Διαταραχής, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από 2 στάδια, τις ιδεοληψίες και τους ψυχαναγκασμούς. Οι ιδεοληψίες
ΠερισσότεραΗ σχιζοφρένεια είναι η σοβαρότερη και η πλέον αινιγματική ψυχική νόσος που προσβάλλει τον άνθρωπο. Επηρεάζει αρνητικά την οργάνωση της σκέψης, το συναίσθημα και την συμπεριφορά, με συνέπεια την συχνή απώλεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την διαταραχή στην κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα του ατόμου.
Συνοπτικά, τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα θετικά και τα αρνητικά. Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τον αποδιοργανωμένο λόγο, τις ψευδαισθήσεις και τις παραισθήσεις. Οι τελευταίες αποτελούν αισθητηριακές εμπειρίες, χωρίς να υπάρχει κάποιο ερέθισμα στο περιβάλλον και είναι κυρίως ακουστικές. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να παραπονεθεί ότι ακούει φωνές να μαλώνουν. Οι ψευδαισθήσεις, από την άλλη, είναι θεωρήσεις του ατόμου, οι οποίες όμως αντιτίθενται στην πραγματικότητα, για παράδειγμα ότι οι σκέψεις του ατόμου μεταδίδονται από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και όλοι μπορούν να τις ακούσουν.
Τα αρνητικά συμπτώματα σχετίζονται από ελλείμματα στην συμπεριφορά του ατόμου, όπως απάθεια, ανικανότητα για ευχαρίστηση, περιορισμένη συναισθηματική αντίδραση και κοινωνική απόσυρση.
Άλλες ψυχωτικές διαταραχές είναι:
Η θεραπεία έχει τρεις στόχους:
Η αντιμετώπιση του ασθενούς απαιτεί αντιμετώπιση σε τρία επίπεδα: βιολογικό – ψυχολογικό – κοινωνικό.
Τα αντιψυχωσικά φάρμακα βοηθούν στην πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας στο 80%. Η συνεχής και μακροχρόνια εφαρμογή αντιψυχωσικής αγωγής συσχετίζεται με λιγότερες υποτροπές.
Η αποτελεσματικότητα της γνωσιακής ψυχοθεραπείας ως συμπληρωματικής στην φαρμακευτική θεραπείας βοηθάει ως προς την καλύτερη συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή και την βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας.
«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»
Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.
«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»