Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην
ΠερισσότεραΟ σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και
ΠερισσότεραΣχεδόν 1/3 του πληθυσμού εμφανίζουν προβλήματα με τον ύπνο, ενώ λιγότεροι από τους μισούς θα αναζητήσουν βοήθεια. Οι δυσυπνίες αναφέρονται σε διαταραχές της ποιότητας, της ποσότητας και της χρονική κατανομής του ύπνου. Συχνότερες διαταραχές ύπνου είναι οι αϋπνία και η υπερυπνία.
Η αϋπνία είναι η μη ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα ύπνου. Το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του, ξυπνώντας μες στη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Έτσι, ασχολείται πολύ με το πρόβλημά του και εκφράζει υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με την αϋπνία και τις ενδεχόμενες συνέπειες στη λειτουργικότητα, τη συμπεριφορά και την υγεία του. Έχει διαπιστωθεί, εξάλλου, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης είναι 4 φορές μεγαλύτερος στους πάσχοντες από αϋπνία, συγκριτικά με τους μη πάσχοντες. Η κλινική εικόνα κατά την κατάκλιση περιέχει άγχος, σωρεία σκέψεων, φόβο αποτυχίας επέλευσης ύπνου, αύξηση θερμοκρασίας και αύξηση καρδιακών παλμών. Στην υπερυπνία, αντίθετα, υπάρχει παρατεταμένος ύπνος, υπέρμετρη υπνηλία και υπερβολικά βαθύς ύπνος. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η ποιότητα του ύπνου είναι καλή, αφού το άτομο μπορεί να νιώθει κουρασμένο και να νυστάζει παρά τις πολλές ώρες που έχει κοιμηθεί.
Οι διαταραχές ύπνου –και συχνότερα η αϋπνία- μπορεί να προέλθουν από:
Θεραπεία
Στη θεραπεία γίνεται συνδυασμός φαρμακευτικής και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κατασταλτικά-υπναγωγά ή ψυχοδιεγερτικά φάρμακα (σε περιπτώσεις αϋπνίας και υπερυπνίας αντίστοιχα). Το άτομο ενθαρρύνεται να ακολουθήσει κάποια μέτρα για ευόδωση του ύπνου (σταθερή ώρα έγερσης και κατάκλισης, σωματική άσκηση, προγραμματισμένα γεύματα, κλπ.) ενώ χρήσιμες είναι συμπεριφοριστικές τεχνικές όπως οι τεχνικές χαλάρωσης. Με την ψυχοθεραπεία, το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται τις ενοχλητικές σκέψεις που παρεμποδίζουν τον ύπνο, καθώς και πιθανές συναισθηματικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη) που ευθύνονται για αυτό.
«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»
Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.
Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.