Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην
ΠερισσότεραΟ σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και
ΠερισσότεραΗ ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μία ιδιαίτερη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες. Πρόκειται για επίμονες και επαναλαμβανόμενες ιδέες, σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που εισβάλλουν αιφνίδια, προκαλούν έντονο άγχος στο άτομο και βιώνονται από αυτό ως παρείσακτες, ανεπιθύμητες, παράλογες ή απαράδεκτες και βασανιστικές. Συνήθως οδηγούν σε ψυχαναγκασμούς, δηλαδή επαναλαμβανόμενες σκόπιμες συμπεριφορές ή νοητές διεργασίες τελετουργικού τύπου που αποσκοπούν στην ακύρωση των ιδεοληψιών και στην πρόσκαιρη μόνο ανακούφιση από το άγχος που προκαλούν οι τελευταίες.
Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να αναρωτιέται αν έσβησε το μάτι της κουζίνας, το φως ή το θερμοσίφωνο (ιδεοληψία) και να ελέγχει πολλές φορές το διακόπτη (ψυχαναγκασμός). Ή μπορεί να φοβάται ότι η θέα ενός μαχαιριού μπορεί να τον οδηγήσει να κάνει κακό σε κάποιον οικείο (ιδεοληψία) και να κρύβει τα μαχαίρια, προκειμένου να αποφύγει το κακό (ψυχαναγκασμός).
Αναγνωρίζοντας ότι η συμπεριφορά του είναι παράλογη, το άτομο προσπαθεί να αντισταθεί στις ιδεοληψίες του αλλά σταδιακά υποχωρεί και υιοθετεί ολοκληρωτικά τις καταναγκαστικές συμπεριφορές. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι ιδεοληψίες ή οι ψυχαναγκασμοί προκαλούν έντονη ενόχληση στο άτομο, είναι ιδιαίτερα χρονοβόροι και παρεμποδίζουν σημαντικά τις δραστηριότητές του (εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, επαγγελματική ζωή).
Τα συχνότερα θέματα ιδεοληψιών είναι αυτά της μόλυνσης, του ελέγχου, της τάξης κ.α.
Η φαρμακευτική θεραπεία πρώτης επιλογής είναι τα αντικαταθλιπτικά SSRIs, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά για την ύφεση των συμπτωμάτων.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία έχει αναπτύξει ειδικά προγράμματα ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και οι έρευνες καταδεικνύουν καλή αποτελεσματικότητα. Οι βασικές τεχνικές εστιάζουν στην έκθεση του ασθενούς στις ιδεοληψίες του μέσα στο γραφείο του θεραπευτή προκειμένου να παρεμποδιστεί η απάντηση του ατόμου με καταναγκασμούς. Σταδιακά ο ασθενής μαθαίνει να αγνοεί ή να εξοικειώνεται με τις ιδεοληψίες ώστε να μην τις θεωρεί επικίνδυνες. Η ψυχοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με την φαρμακευτική θεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα.
«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»
Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.
Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.