Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην
ΠερισσότεραΟ σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και
ΠερισσότεραΠρόκειται για μια βαριά διαταραχή, κατά την οποία το άτομο έχει έντονα διαταραγμένη εικόνα του σώματός του/της και επιβάλλει στον εαυτό του/της διαιτητικούς περιορισμούς, οι οποίοι συνήθως οδηγούν σε βαρύ υποσιτισμό. Ασθενείς με ανορεξία είναι συνήθως καταναγκαστικοί, τελειομανείς και εσωστρεφείς και δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πρόκειται για άτομα με αρκετές ικανότητες και υψηλές προσδοκίες. Κατά την έναρξη τουλάχιστον της διαταραχής υπάρχει εκούσιος περιορισμός της προσλαμβανόμενης τροφής και όχι απώλεια της όρεξης. Το άτομο ακολουθεί αυστηρές δίαιτες, κόβει το φαγητό σε μικρά κομματάκια και το καταναλώνει με πολύ αργό ρυθμό, ενώ πολλές φορές μασά την τροφή και στη συνέχεια την φτύνει προκειμένου να λάβει γευστική απόλαυση χωρίς την πρόσληψη θερμίδων. Σταδιακά, επέρχεται η επιθυμητή απώλεια βάρους, με τις συνοδούς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αμηνόρροια, υπόταση, οστεοπόρωση κ.α.
Η ψυχογενής ανορεξία αναπτύσσεται κατά 90 – 95% σε γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν:
Όπως και σε όλες τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, στην εκδήλωση της ψυχογενούς ανορεξίας συντελούν ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Λόγω της σοβαρότητας της διαταραχής και της επικινδυνότητας για τη ζωή του ατόμου, γίνεται συνδυασμός φαρμακοθεραπείας (αντικαταθλιπτική αγωγή, κ.α.) και γνωσιακής – συμπεριφοριστικής θεραπείας. Η μεταβολή των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και στάσεων του ατόμου σχετικά με την τροφή και την εικόνα του σώματος αποτελεί βασικό ψυχοθεραπευτικό στόχο.
«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»
Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.
Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.