Ψυχική ανθεκτικότητα: Παράγοντες ανάπτυξης και επικινδυνότητας
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται αντιμέτωπη με στρεσογόνες καταστάσεις και αντιξοότητες κατά την διάρκεια της ζωής του και εκτίθεται τουλάχιστον
ΠερισσότεραΗ διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και/ ή υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που ξεκινά στην παιδική ηλικία και παραμένει στην
ΠερισσότεραΟ σχολικός εκφοβισμός και η θυματοποίηση από συνομηλίκους αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι εντός, αλλά και
ΠερισσότεραΗ μανιοκατάθλιψη (ή διπολική διαταραχή) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται συνήθως από εναλλαγές του συναισθήματος ανά χρονικές περιόδους. Έτσι το άτομο βιώνει φάσεις μανίας ή υπομανίας (μικρότερης έντασης μανία), με ιδιαίτερα ανεβασμένη διάθεση που σταδιακά πέφτει και μετατρέπεται σε κατάθλιψη.
Κατά τη φάση της μανίας το άτομο νιώθει έντονη (παθολογική) ευφορία και ενθουσιασμό. Άλλα βασικά συμπτώματα του μανιακού επεισοδίου είναι τα εξής:
Μερικές φορές παρατηρούνται ψυχωσικά στοιχεία (πέραν των παραληρητικών ιδεών μεγαλείου) όπως οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις.
Η αποδρομή του μανιακού επεισοδίου (συνήθη διάρκεια 2-6 μήνες) μπορεί να οδηγήσει σε επαναφορά στο φυσιολογικό ή αμέσως σε μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Σε αυτή τη φάση, κύριο χαρακτηριστικό είναι το έντονο καταθλιπτικό συναίσθημα με συνεχή κλάματα. Άλλα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου είναι:
Θεραπεία
Φαρμακευτικά, το μανιακό επεισόδιο αντιμετωπίζεται με αντιψυχωσικά φάρμακα (για τον έλεγχο της διεγερτικής συμπεριφοράς, της υπερκινητικότητας και του παθολογικά ανεβασμένου συναισθήματος), λίθιο, αντιεπιληπτικά και αγχολυτικά/ ηρεμιστικά (για την αντιμετώπιση της διεγερτικής συμπτωματολογίας και την αύξηση του ύπνου). Για την θεραπεία της κατάθλιψης χορηγούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κατά κύριο λόγο SSRIs (Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης). Τέλος για την πρόληψη των υποτροπών συνίσταται η χρόνια χορήγηση ‘θυμορρυθμιστικών φαρμάκων’ που λειτουργούν ως σταθεροποιητές της διάθεσης.
Έχει βρεθεί ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από την εφαρμογή της κάθε θεραπείας ξεχωριστά. Η γνωσιακή θεραπεία είναι η συχνότερα χρησιμοποιούμενη προσέγγιση για την κατάθλιψη. Σημαντική είναι και η ψυχο-εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την ορθή χρήση των φαρμάκων. Άτομα που συμμετέχουν σε σχετικά ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζουν καλύτερη συμμόρφωση στην θεραπεία και μικρότερη πιθανότητα υποτροπών, αφού έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημεία επερχόμενων επεισοδίων.
«Πρόκειται για ένα ζωντανό, ευανάγνωστο κείμενο, γραμμένο με πάθος, που αγγίζει την καρδιά του ψυχοθεραπευτικού έργου: το πώς να βοηθήσει κανείς τους πελάτες του να αποκτήσουν μια πληρέστερη και γεμάτη νόημα ζωή»
Η κρυφή λαχτάρα που φέρνει τους ανθρώπους στην ψυχοθεραπεία συχνά πηγάζει από την απελπισμένη επιθυμία τους για ευτυχία. Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι ψυχοθεραπευτές; Να παραβλέπουν, να ερμηνεύουν ή να αμφισβητούν αυτή την επιθυμία; Και τι μας δείχνει η εμμονή …
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μας επιτρέπει να δούμε μέσα σε αυτόν τον σπάνιο ψυχισμό του, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε τις μύχιες σκέψεις του και τον συναισθηματικό του πλούτο. Νιώθω βαθιά συγκινημένη. Οι σκέψεις του άγγιξαν βαθιές χορδές μέσα στην ψυχή μου. Η αβεβαιότητα, ο θάνατος, η μοναξιά, η ελευθερία, το νόημα, ιδωμένα μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Αλέξη αποκτούν μια άλλη υπόσταση.
Ότι έχει δημιουργηθεί, δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο. Μοναδικός μέσα στη φύση, έχεις γεννηθεί με ιδιαίτερα ταλέντα κι έχεις μέσα σου τις ικανότητες και τη δύναμη για να επιτύχεις και να ευτυχήσεις. Χρειάζεται μόνο το τρόπος να τα ανασύρεις στην επιφάνεια και να τους επιτρέψεις να εκδηλωθούν.